Systemisch Werk

BIj velen bekend als 'familie-opstellingen'. De grondlegger van familie-opstellingen is Bert Hellinger (1925-2019), een Duitse filosoof, theoloog, psychotherapeut en priester. Familieopstellingen is een methode om in beeld te brengen hoe je verbonden bent met je systeem van herkomst en met de geschiedenis van het systeem en met alle gebeurtenissen die daar hebben plaatsgevonden. Terugkerende thema’s komen aan het licht. Het geeft je inzicht in de herkomst en het ontstaan van het probleem, én het toont de richting waarin de oplossing gevonden kan worden.
De familie is het eerste systeem waarmee je als mens te maken krijgt zodra je ter wereld komt (of eigenlijk al in de baarmoeder). Binnen familieopstellingen geldt dat alle familieleden er toe doen, ook als ze zijn uitgesloten door de familie. Ook overledenen horen erbij. Iedereen heeft een eigen plek. Alles hangt samen. Daarom heb ik een foto gekozen van een spinnenweb, om de systemische manier van kijken een beetje te visualiseren. Alles wat er gebeurt heeft invloed. Als het waait, gaat het trillen. Als een draadje stuk gaat, moeten de andere draden dat opvangen. Het beweegt mee en het blijft. Dat geldt ook voor familiesystemen. En ook andere systemen, zoals organisaties. 

Bij een familieopstelling breng je, vanuit jouw thema, jezelf en de leden van je familie, in beeld. Dit doe je met behulp van mensen uit de groep waarin wordt gewerkt. Door deze representanten een andere plek te geven ten opzichte van elkaar verandert het beeld.  Deze methodiek is erg intensief en werkt vaak nog lang door.

Vanaf het eerste moment dat ik met Systemisch Werk kennis maakte, was ik gegrepen door de werking. Er zoveel te zien, en dat met weinig woorden. Dat raakte me enorm en nog altijd ben ik weer geroerd wanneer ik als representant bij een opstelling aanwezig ben. Voor de vraagsteller is het zien, voelen en ervaren van het beeld wat onstaat en verandert, een diepe ervaring die lang kan doorwerken. Ook wanneer je niet zelf een vraag inbrengt, maar als representant aanwezig bent, kun je hier veel uithalen waar je zelf weer mee verder kunt.

Om verder te onderzoeken hoe familie-opstellingen werken, heb ik een verdiepende cursus Systemisch Werk gedaan bij 'Ontmoeting op de grens' in Enschede in 2017 en in 2018 ook nog een begeleiderscursus. Daar heb ik niet alleen veel geleerd over familie-opstellingen à la Hellinger, maar ook over opstellingen van verlangen van Frans Rupert, een Duitse psycholoog. Deze methode werkt ook met het principe van opstellen en representanten, maar er wordt niet perse een familie opgesteld. Het verlangen, of een aantal woorden daaruit, wordt opgesteld. Wat zich dan toont, is eigenlijk een stuk van de binnenkant van de opsteller. Het onbewuste toont zich. Hiermee leer je als cliënt dit herkennen, erkennen en daarmee kun je verder vooruit.